Interview met werkgever Gwendolyn Geers van Atelier Linesse

Assjette vzw

Gwendoline Geers runt een stofferingszaak in Hasselt. Atelier Linesse bevindt zich in de Witte Nonnenstraat, naast cultuurhuis “De Tijd Hervonden”. “Ik heb een opleiding gevolgd als stoffeerder en ruimtelijke vormgever. Ik sta de klanten met de nodige vakkennis en advies bij over stof en kleur, voor ambachtelijke stoffering van het ruime begrip zitmeubilair. Dit wordt uitgevoerd in mijn atelier waar iedereen welkom is tijdens de werkzaamheden. Ik werk zorgzaam met materialen zoals linnen, katoen, (kunst)leer en wol, enz… Ook kan het houtwerk aangepakt worden. Sinds kort zijn we ook begonnen met raamdecoratie”

http://www.atelierlinesse.be 

Hoe ben je in contact gekomen met Assjette vzw?

Enkele zomers geleden kwam ik op een terras spontaan in gesprek met een medewerker van Assjette. We hadden toen een heel gesprek over autisme en ook over Assjette en over hoe moeilijk het soms is om als persoon met ASS een plek in het arbeidsmilieu te vinden. De medewerker gaf aan dat er binnen Assjette wel iemand was die ook heel nauwkeurig kan naaien en een grote interesse in stofferen heeft. Dit was een eerste stap.

Wat heeft voor jou de doorslag gegeven om in zee te gaan met Assjette, een organisatie die normaalbegaafde personen met ASS tewerkstellingskansen biedt? 

Mijn geloof in de mogelijkheden en kansen van alle mensen enerzijds en mijn empathisch vermogen anderzijds. Zo besef ik maar al te goed dat iedereen op zijn manier zoekt naar een weg, kansen en mogelijkheden. Daarnaast hebben het persoonlijke, spontane contact en het gevoel dat het vanaf het eerste moment klikte, geleid tot deze mooie samenwerking. Ook kon ik zeker wat extra hulp gebruiken op bepaalde momenten.

Wat is de meerwaarde voor jou om een persoon met ASS deze arbeidskansen te bieden? 

Zelf wil ik mijn vak graag delen met anderen en ook doorgeven. Ik vind het zalig als ik niet altijd ALLEEN aan het werk ben en een ECHTE collega heb. Het geeft mij een enorme voldoening wanneer ik iemand iets kan bijleren en kan zien dat die er dan ook nog plezier aan beleeft.

Waarin kan een werkgever het verschil maken voor deze personen?

Naast een laagdrempelige menselijke insteek moet je proberen te handelen vanuit een gelijkwaardigheidsgevoel. Als je dat weet te combineren met een open en heldere, transparante communicatie, kan je zeker een groot verschil maken. Op deze manier wordt het een duidelijke win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

Met welke uitdagingen word je geconfronteerd wanneer je een persoon met ASS tewerkstelt?

Het is erg belangrijk dat je duidelijk communiceert en regelmatig afcheckt of het ook wel voor de persoon zelf duidelijk is. Aanmoedigen, aanvoelen en kunnen geruststellen op het juiste moment is de kunst. Indien nodig moet je ook spoorwisselingen kunnen doorvoeren. Het basisvertrouwen moet hoe dan ook altijd aanwezig zijn.

Wat zou je als advies geven aan een andere werkgever om deze keuze te overwegen?

Een werknemer aanwerven is sowieso altijd een sprong in het onbekende. Ook hier is dit zo. Je dient altijd energie in iemand te steken vooraleer je de vruchten kan plukken. Hierbij is een gevoel van basisveiligheid voor de persoon met ASS zeker een basisvereiste.