De Autitheek van Assjette is een documentatie- en informatiecentrum over autisme en verwante thema’s. Ze is zowel een bibliotheek als videotheek. We beschikken over een ruim aanbod boeken en dvd’s die maandelijks uitbreiden. Om materialen te kunnen ontlenen, vragen we een eenmalige bijdrage van € 6. Je ontvangt een bib‑pasje samen met het uitleenreglement. Er is ook de mogelijkheid om ter plekke rustig een artikel, tijdschrift of boek te lezen met een drankje en een huisgemaakt koekje of gebakje.
Een lijst met beschikbare boeken kan u hier vinden: Autibibliotheek lijst

Openingsuren

De Autitheek is elke dinsdag en vrijdag doorlopend open van 10.00 tot 12.00. Lukt dit moment niet, dan kan een ander moment na afspraak via contact@assjette.be.

Boek van de maand januari 2019: seks, drugs + Asperger

“Seks, drugs + Asperger” geschreven door Luke Jackson

Luke jackson schrijft genadeloos openbarig en vol humor over het leven met een autismespectrumstoornis. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen bereidt Jackson je voor op de uitdagingen van het volwassen leven. Hij bespreekt alles wat je moet weten over vriendschap, pesten, drugs, relaties, seks en het vinden -en behouden van je eerste baan.

Met niets verhullende eerlijkheid gidst Jackson je langs de valkuilen op de weg naar volwassenheid. Een waardevol boek voor jongeren en volwassenen met Asperger, en voor hun ouders, familie, leraren, werkgevers, begeleiders, vrienden en partners.

Luke Jackson (1988) heeft het Asperger-syndroom. Eerder verscheen van hem bij Uitgeverij Nieuwezijds de bestseller Mafkezen en het Asperger-syndroom, die hij schreef toen hij 13 jaar oud was.

Boek van de maand februari 2019: Werken met Asperger


In Werken met Asperger legt Rudy Simone uit waarom en wanneer het misgaat bij werknemers met Asperger. In korte en overzichtelijke hoofdstukken licht ze veelvoorkomende problemen toe: van zintuiglijke overprikkeling tot miscommunicatie in lichaamstaal en pesten. Meer dan vijftig ervaringsdeskundigen met het syndroom van Asperger geven talloze, pijnlijk herkenbare voorbeelden van sociaal ongemak op de werkvloer.

Werken met Asperger is een praktische en waardevolle bron van informatie voor mensen met Asperger én hun collega’s, werkgevers en coaches. Het biedt niet alleen inzicht in mogelijke problemen en misverstanden, maar ook handvaten om juist optimaal gebruik te maken van de sterke kanten van mensen met Asperger.

Boek van de maand maart 2019: Ben ik anders?

Loes geeft op jonge leeftijd haar hele traject weer, van school naar opname en het proces van haar diagnose. Hierbij kan je het herkenbaar verhaal voor vele personen met ASS in één adem uitlezen.

Boek van de maand april 2019: Meer rust en minder stress bij autisme


Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan. Daarnaast worden je volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de praktische oefeningen en opdrachten kun je bovendien zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt meteen in de praktijk toe te passen.

Marja Boxhoorn is trainer en coach en begeleidt mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen. Op haar blog op www.autismecoach.nl geeft ze tips en ideeën om meer te floreren met Autisme.

Boek van de maand mei 2019: overprikkeling voorkomen


Overprikkeling voorkomen is een nieuwe methodiek die zeer praktisch toepasbaar is. Met behulp van deze methodiek kunnen overgevoelige mensen zelf signalen en symptomen van overprikkeling herkennen en traceren. Daarna kunnen de diverse vormen van overprikkeling worden aangepakt door daar adequaat op te reageren. Na een verhelderende theorie over de prikkelverwerking en waarneming bij autisme wordt door middel van tips en oefeningen uitgelegd welke stappen er noodzakelijk zijn voor het voorkomen van overprikkeling. De methodiek is stapsgewijs opgebouwd en kan mensen met overgevoeligheid voor prikkels leren hier beter mee om te gaan. Mede hierdoor is het boek ook geschikt voor coaches en begeleiders van mensen met prikkelovergevoeligheid.

Barbara de Leeuw is autismecoach en pedagoog en werkt vanuit haar praktijk “Praktisch Autisme” voornamelijk met (jong)volwassenen met ASS/AD(H)D. Zelf heeft zij PDD-NOS en ADHD.

Boek van de maand maart 2020: etiketjes 18+

Psychische diagnoses bij kinderen (AD(H)D, ASS, HSP …) roepen nog altijd veel vragen op of worden als ‘etiketjes’ afgedaan. Gelukkig doorbreken we stilaan de mythes hierrond en durven ouders al sneller uit te spreken dat hun kind ‘anders’ is. 

 

Maar wat als je op je achtendertigste plots vastloopt? Of wanneer je op je drieënvijftigste je carrière ziet verkruimelen zonder juist te weten waarom? Wat als je bijna zeventig bent en dan te horen krijgt dat je eigenlijk een atypisch brein hebt? De weg die volwassenen moeten afleggen om tot een diagnose te komen, ligt eveneens geplaveid met talloze vooroordelen en gefrons van wenkbrauwen. 

 

In Etiketjes 18+ zoekt Ann Ceurvels uit of het zinvol is om als volwassene op zoek te gaan naar meer inzicht in je eigen functioneren of dat het net beter is om in de etiketjes-kast te blijven. Wie weet maakt het antwoord op die vraag wel het verschil tussen overleven en leven.


Ann Ceurvels is etiketjes-mama en echtgenote. Als kinder-en jeugdcoach begeleidt zij in haar praktijk gezinnen die met etiketjes te maken krijgen.